<< Vissza

Interetno - Borfesztivál

Interetno - Borfesztivál

Az Interetno Fesztivál részeként, idén először, de hagyományteremtő szándékkal szerveztünk meg az első Borfesztivált Szabadka főterén. Az öt napon át tartó Borfesztivállal hozzá kívántunk járulni Etnopolis sokszínűségéhez, beszélgetésekhez, talákozókhoz kínálva hangulatos helyszínt, ahol egyszerre több borászattal, borásszal ismerkedhettek meg az érdeklődők, megkóstolhatták, megvásárolhatták a boraikat.

Rendezvényünk fő célja az itteni borászatok bemutatása, népszerűsítése, a vajdasági borok hirnevének öregbítése. Fontosnak tartjuk újra és újra megmuatni, elmondani, létezik a Vajdaságban minőségi bortermelés, és fontosnak tartjuk rendezvényünkkel a helyi termékek vásárlására vonatkozó törekvéseket támogatni, erősíteni. Ennek megfelelően nyolc vajdasági borászt kínálta a nemes nedűt: Magyarkanizsáról a Sirmium és a Nagy-Sagmeister Borászat, Horgosról a Bálint Pincészet, Királyhalomról a Tonković Borászat, Hajdújárásról a Maurer Pincészet, Szabadkáról a DiBonis Borászat, Kelebiáról a Kasza Pincészet és Topolyáról a Brindza Pincészet. A homoki borok mellett szerémségi borok is standokra kerültek.

Az Interetno – Borfesztivál szervezői Maurer Oszkár, a Maurer Borászat tulajdonosa és borásza, Sagmeister Ernő, a Nagy-Sagmeister Borászat egyik tualjdonosa és borásza, valamint Szilágyi Dorottya rendezvényszervező, a Kúria Kft. igazgatója voltak. A rendezvényt Korsós Tamás, Magyaroszág szabadkai főkonzuljának megkülönböztetett figyelmével, valamint az Interetno Fesztivál szervezőjének, a Népkör Magyar Művelődési Központ, Kern Sólya Máriának, Szabadka Város Képviselő-testülete elnökének, a hajdújárási Hedéra és a szabadkai Bon Appetit éttermek támogatásával szervezték meg.

Interetno - Borfesztivál - 2015

Immáron harmadik éve került megszervezésre a nagyhagyományú Interetno Fesztivál keretében a Borfesztivál. Az Interetno az egyik legjelentősebb nyárvégi regionális zenei rendezvény, ugyanakkor az évek során jelentős gasztro-kulturális rendezvénnyé nőtte ki magát. A gasztro-kulturális jellegét leginkább a Fesztivál részeként kialakított borudvar jelenti, amely minden évben Szabadka főterére hozza a régió jelentős borászatait, ugyanakkor maga is erőteljes vonzerővel bír az egyéb gasztronómiai, illetve kulturális tartalmak megjelenítésére.

Ez egy olyan hely, amely Ethnopolis sokszínűségébe beilleszkedve kínál kiváló helyszínt beszélgetésekhez, találkozókhoz, barátkozáshoz. Városközponti mégis hangulatos nyáresti helyszín, ahol minőségi borokkal, kézműves gasztronómiai termékekkel, és elfeledett gasztronómiai inyencségekkel várják az érdeklődőket. A környékbeli borászatok vörösei, fehérei és rozéi várják az ínyenceket és a most bimbódzó borkultúra hódolóit is.

A szabadkai nyárbúcsúztató fesztivál évről évre gazdagabb kísérőtartalmakat kínál a városianak, a környékről már hagyományosan ide látogatóknak, valamint az egyre inkább sokasodó külföldi vendégeknek. Borkínálatban, gasztronómiában és zenében.

Az idei Interetno-Borfesztiválon a Nagy-Sagmeister Borászat, a Harmath Wine`s, a Bálint Pincészet, a Maurer Borászat és a Vinomond Borszaküzlet, a Brindza Borászat, a Kasza Pincészet, a DiBoni`s Winery  borászai és képviselői várták az érdeklődőket, valamint Paskó Csaba atya borait is megkóstolhatták a fesztiválozók.

Évről évre vendégül láttunk magyarországi borászatott is, az idén a Koch Borászat látogatott el hozzánk.

Kézműves gasztronómiai kinálatunkban megjelentek a kézműves hústermékek, sajtok és csokoládék, lekvárok és egyéb termékek.

Már tavaly is hódoltunk az elfeledett, kikopott gasztronómiai inyencségek bemutatásának, kóstoltatásának: a szokásos sós, pirospaprikás és lila hagymás zsíros kenyér felszolgálása már elvárása a borfesztivál vendégeinek, a különböző feltéttel rendelkező kenyérlángosok óriási sikerén felbuzdulva az idén kenyérlángos is volt, de egyéb finomságokkal is megleptük a bor szerelmeseit. Az idei programunkat egy rendhagyó szakácskönyvbemutató is színesítette, amely történetei és receptjei ellenállhatatlanul fonódnak össze a borokkal, a Borfesztivál borkínálatával.

Az egyéb kulturális jellegű fesztiváli megmozdulásaink a világzenei kisszínpadon történtek. A világzenei kisszínpad történései minden évben nagyon népszerűek, részben azért mert az Interetno Fesztiválon fellépő együttesek kísérőzenekarait hallhatta és nézhette közelről a nagyérdemű, ami mindig egy más, mélyebb hatású élményt adó esemény. Továbbá azért, mert az itteni ismert zenekarok is fellépési lehetőséget kaptak, a látogatók nagy örömére. Az idén is ezen elgondolás mentén szerveződtek a világzenei kisszínpad koncertjei.

A Borfesztivál már a nulladik napon várta a látogatóit, a borkedvelőket. Ezen a Borfesztivált nyitó napon a szabadkai Zeneiskola Jazzva zenekara lépett fel.

Fotó: subotica.info

Interetno - Borfesztivál - 2016

2016-ban új helyszínre, immáron valóban a város szívébe költözött a borudvar. A világzenei színpadnak, de egyúttal az egész helyszínnek a város egyik szimbóluma, a Népszínház épülete nyújtott hangulatos hátteret.  A borudvar az idén is öt napon át várta látogatóit, kínálta minőségi borait, és más gasztronómia különlegességeit. A zenei ínyencségek pedig a világzenei színpadról szóltak a bor és a zene kedvelőnek.

Foto: subotica.info

Interetno - Borfesztivál - 2017

2017-ben, a XVI. Interetno Festiválon is az előző évben elfoglalt helyszínre, a Népszínház oszlopai elé épült a fesztivál borudvara. Az oszlopok előtt lévő világzenei színpadon fellépett a szabadkai Ravnica, a szenttamási Szökős és a kocsmarock zenét játszó Jolly Jackers, de ez a színpad adott otthont a Páva gálának is.

A hagyományosan jelen lévő borászatok – a DiBonis Borászat, a Maurer Borászat, a Brindza Borászat, a Bálint Pincészet - mellett másodízben kóstólhatott a borkedvelő közönség a Hompot Pincészet és a Klein House Borház standjánál, a bácsfeketehegyi Vinum Lódi Borászat pedig első ízben kínálta borait és egyéb kézműves portékáit.

Fotó: subotica.com