<< Vissza

Vojnich Oszkár Egyesület

Az egyesület küldetése

Vojnich Oszkár a múlt század fordulóján bejárta Földünk összes kontinensét, utazásai során különös érdeklődéssel kutatta a különböző népek mindennapi életét, szokásait. Felfedezőútjainak emlékét őrző tárgyi hagyatékát, megjelent köteteit, fényképeit jórészt szülővárosa, Szabadka őrzi. Ez a hagyaték többek között arról ad tanúbizonyságot, hogy a nagy utazót különösen vonzotta a világ embereinek megismerése.

A XXI. századi, hétmérföldes léptekkel rohanó, naponta tömérdek információval, hírrel szembesülő ember megismerési igénye is határtalan. De bármennyire is ellentmondásosnak hat, ma, a robbanásszerű technikai fejlődés következtében éppen a saját környezetét, annak múltját, őseinek életvitelét, szokásait, hagyatékát ismeri a legkevésbé.

Egyesületünket az a törekvés hozta létre, hogy a közvetlen környezetünkben lévő természeti, kulturális, építészeti, néprajzi és történelmi örökséget megismertesse mindazokkal, akik kíváncsiak szunnyadó értékeinkre, porlepte kincseinkre. Ezen cél megvalósulása érdekében a Vojnich Oszkár nevét viselő egyesületünk jövőbeni tevékenységével egy-egy sajátos, a régmúlt időkbe visszatérő, de a jelen vívmányaival is felruházott utazásra, kirándulásra, barangolásra, beszélgetésre, találkozásra invitál minden, a saját egzotikumaink iránt érdeklődő, azokat felfedezni vágyó, az izgalmas emberi közösségeket megismerni kívánó Nagy Utazót.

"... mert mindenütt akadunk jóra, mert mindenütt látunk szépet."

Vojnich Oszkár

 

Szilágyi Dorottya,

a Vojnich Oszkár Polgári Egyesület elnöke